Nieuws

Gerard Palts blaast nummer ‘Sientje’ nieuw leven in

gerard-apeldoorns-stadsblad

Wat hebben stylist Roy Donders, Flikken Maastricht en café Sientje gemeen? De fans weten dat de gemene deler Gerard Palts heet. Het genoemde café bezong de Apeldoornse volkszanger alweer vijf jaar geleden. De kroeg is inmiddels gesloten, maar het nummer is nieuw leven ingeblazen. Het is een ode aan het uitgaansleven geworden, onder de titel ‘Ik Ga Vanavond Weer Stappen’.

Door Bert Nijenhuis

APELDOORN – Het was ook tijdens het stappen dat Palts voor het eerst op een podium zong. “Ik hield er gelijk een boeking aan over. Ik heb toen via Marktplaats een zangsetje gekocht en ben daarmee gaan optreden.” Het vaakst deed Palts dat bij café Sientje. Om iets terug te doen stelde hij collega Frank van Etten voor een tekst over de Apeldoornse kroeg te schrijven. Meezinger Sientje zette die de zanger definitief op de kaart. “Ik treed nu ook vier keer per jaar op in Turkije en Spanje. Een reisorganisatie reserveert dan een hotel waar 250 gasten vanuit Nederland mee naartoe gaan. Verschillende artiesten treden op en ik verzorg het middagprogramma.”

Nadat ‘Jongen van de Handel’ te horen was in de realitysoap van Roy Donders, die erbij vertelde dat het zijn favoriete nummer is, kwam de carrière van Palts in een stroomversnelling. “Ik was met de familie in Disneyland Parijs toen ik werd gebeld met de mededeling dat een oud nummer van mij in de iTunes-hitlijst was binnengekomen. Dat kwam doordat Jongen van de handel te horen was in de realitysoap van Roy Donders, die erbij vertelde dat het zijn favoriete nummer is. De telefoon stond vervolgens roodgloeiend.” Ook bij toeval verscheen Palts in de serie Flikken Maastricht. “Ze vroegen of mijn foto’s en website gebruikt mochten worden voor het personage ‘zanger Rafael’. Ik vond het prima en dat leverde weer extra boekingen op.”

Serious Request, TV Oranje, Shownieuws; Palts heeft over media-aandacht niet te klagen. “Ik sta er heel nuchter in en hoef echt niet beroemd te worden. Ik kan zo prima mijn brood verdienen. Door de week ben ik huisvader en in de weekenden treed ik op, mijn vrouw doet dan het geluid. De rest van het jaar zijn in principe alle weekenden alweer volgeboekt.”

Gerard Palts heeft van ‘Ik Ga Vanavond Weer Stappen’ een doosje cd-singles laten persen. “Om bij optredens te verkopen. Daarnaast gaat alles tegenwoordig via streams en downloads. Een album uitbrengen kan al helemaal niet meer uit. Zoiets kost je 15000 euro en dat verdien je nooit terug.” Op de radio is Palts onder meer te horen bij Radio NL en Radio Oranje. “De Hilversumse zenders draaien geen levensliederen meer. Als je er eens iets Nederlandstaligs hoort, is het popmuziek van Nick & Simon of Jan Smit.”

Bron: Apeldoorns Stadsblad

Gerard Palts en Yi Tjong Chen lanceren GP Music!

Nederland heeft er een nieuwe platenmaatschappij bij: GP Music. Het nieuwe platenlabel is opgericht door Gerard Palts en Yi Tjong Chen en zal zich gaan richten op de ontwikkeling en begeleiding van bekende en onbekende Nederlandstalige artiesten.

Hoewel er achter de schermen al lange tijd werd gewerkt aan het opzetten van GP Music, werd hierover niets naar buiten gebracht. Dit was een bewuste keuze. ‘Wij hebben er de afgelopen maanden voor gekozen om in de luwte te blijven zodat wij langzamerhand de expertise op konden doen die onze artiesten verdienen’, vertellen Gerard Palts en Yi Tjong Chen hierover.

Gerard zit inmiddels ruim 15 jaar in het vak en werkte samen met diverse platenlabels, zoals RHB Produkties en D-River Music. Nu richt hij zijn eigen label op: GP Music. De komende maanden zal GP Music niet onopgemerkt blijven. ‘Die tijd staat in het teken van veel afspraken maken met gerenommeerde opnamestudio’s, artiesten en radiostations. Ik heb er heel veel zin in!’, glundert de 37-jarige volkszanger uit Apeldoorn.

Binnenkort zal de nieuwe single ‘Ik Ga Vanavond Weer Stappen’ van Gerard Palts als eerste release onder het label verschijnen.

Gerard Palts & Frank van Etten komen met volkse versie op de ‘Uil van Minerva’

Gerard Palts & Frank van Etten Hart van Nederland
Na de verpletterende verkiezingsoverwinning gisteren van het Forum voor Democratie (FvD), waren alle ogen gisteren gericht op de speech van fractievoorzitter Thierry Baudet, waarin hij elitaire begrippen als ‘De Uil van Minerva’, ‘Boreale wereld’ en ‘oikofobie’. De dag na de verkiezingen ging het vooral over wat de woorden nou echt betekenden.

Dit bracht volkszangers Gerard Palts & Frank van Etten op een idee. Om de woorden voor het ‘gewone volk’, zoals Gerard Palts omschrijft, begrijpelijker te maken doken de Apeldoornse zangers de studio in en probeerden ze elitaire begrippen op een muzikale en volkse manier aan het gewone volk over te brengen.

Allereerst gingen ze op zoek naar de betekenissen van woorden, ‘want, zegt Frank van Etten, ik heb deze begrippen nog nooit gehoord’. Vervolgens zochten de twee naar een melodielijn en uiteindelijk kwam er een pakkende tekst bij. ‘Het is een mix van volks en elitair, stelt een glimlachende Gerard, die het vooral een ludieke actie vindt. Frank van Etten vult aan: ‘Deze begrippen zijn nog nooit in het levenslied verschenen en eerlijk gezegd verwacht ik ook niet dat dat in de toekomst zal gebeuren’.

Het resultaat was op donderdag 21 maart om 22:30 te zien bij Hart van Nederland op SBS6.

Gerard Palts in ‘De Muzikale Uitdaging’

(v.l.n.r.) Kees Tel, Nol Roos, Gerard Palts

Afgelopen week heeft Gerard Palts deelgenomen aan het tv-programma ‘De Muzikale Uitdaging’ van TV 73. Hierin werd Gerard uitgedaagd om samen met presentator Nol Roos en producer Kees Tel binnen drie uur een single op te nemen.

De Muzikale Uitdaging is een programma waarin een onbekende artiest door de ‘muzikale producer’ gekoppeld wordt aan Nol Roos en Kees Tel om binnen drie uur een single op te nemen. Dit keer was het dus de beurt aan Gerard Palts. Na drie uur hard te hebben gewerkt en veel te hebben gelachen, is het ze gelukt! De single ‘Mooi Van Buiten, Stout Van Binnen’ zal in het najaar van 2019 officieel uitgebracht worden.

Bekijk hieronder de aflevering van woensdag 5 december 2018 op TV73